Wat doet (veel) stress op de werkvloer met een team?

door | sep 27, 2024 | Uncategorized | 0 Reacties

Stress op de werkvloer is vrijwel overal aanwezig. Op zich geen probleem, een beetje stress hebben we nodig. Maar wanneer medewerkers steeds weer stress op stress op stress ervaren, en er is onvoldoende hersteltijd, dan ontstaat chronische stress. En dat is wel een probleem, want daar kun je goed ziek van worden en dat leidt uiteindelijk tot uitval van medewerkers. Dus dat wil je voorkomen.

Wist je dat stress besmettelijk is? Je hebt het vast wel eens ervaren. Je zit lekker rustig te werken aan iets en je collega met wie je een kantoor deelt, komt gehaast binnen. Ze is buiten adem en kijkt niet vrolijk. Ze komt net van een afspraak en is laat voor de volgende afspraak en moet nog snel even iets uitprinten. Wat niet lukt, frustratie alom.

Je merkt (als je tenminste opmerkzaam bent op de signalen van je lijf, dus als je voldoende lichaamsbewustzijn hebt) dat je zelf ook wat onrustig wordt. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat naar je borstkas. Dit is normaal, want zo werkt ons zenuwstelsel nou eenmaal. Het pikt deze stress signalen van andere zenuwstelsels op en concludeert (onterecht) dat er wel sprake moet zijn van gevaar en dus wordt jouw lijf gereed gemaakt voor een reactie. Dat wil zeggen: één van de overlevingsstrategieën, vechten, vluchten of bevriezen. Want stress heeft alles te maken met gevaar, althans zo is ons stress systeem ontwikkeld.

 

Overal stressoren..

Zo waarschuwt het ons voor die man in het donker in de parkeergarage die potentieel gevaarlijk is, maar helaas reageert het ook wanneer er geen daadwerkelijk levensgevaar is. Ons zenuwstelsel reageert op allerlei triggers, zoals een overvolle agenda, een presentatie moeten geven, een sollicitatiegesprek, haast, teveel ballen in de lucht moeten houden, rekeningen die nog betaald moeten worden, alerts van je smartphone en nog veel meer. Allemaal niet levensbedreigend, maar het zijn wel stressoren waar je zenuwstelsel op reageert.

Je lichaam heeft je dan voorbereid op actie en hiervoor energie vrijgemaakt om te vechten of te vluchten, maar dat is helemaal niet nodig. Die energie blijft dan in je lijf vastzitten en daar kan je na verloop van tijd klachten van krijgen.

Kan je je nu voorstellen wat het doet met een team wanneer daar sprake is van veel stress? Of chronische stress? Preventie is zó belangrijk. Wil je werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers, dan wil je chronische stress voorkomen. En natuurlijk zorgen voor een prettig en gezond werkklimaat.

 

Het belang van een lichaamsgerichte aanpak

Wil je aan de slag met stressverwerking, dan moet je dus aan de slag met het lichaam en heel specifiek: het zenuwstelsel. Enkel praten over zet geen zoden aan de dijk. Inzicht krijgen in hoe stress en stress regulering werkt is zeker belangrijk, maar dat alleen is niet genoeg.

Als lichaamsgericht coach en trainer begeleid ik professionals hierin en ik leer hen onder andere hoe je stress op de juiste manier verwerkt. Binnenkort geef ik een workshop hierover in Groningen: Lichaamsbewustzijn als tool voor burn-out preventie. Deze workshop is op open inschrijving en in opdracht van Movum. Er zijn nog plekken beschikbaar. Zie voor meer informatie en aanmelding de brochure van de Movum Academy. Of neem contact met me op.

Tot slot nog goed nieuws: het omgekeerde is ook het geval: rust en ontspanning werken óók besmettelijk. Dat heet ook wel co regulatie. Dus op de werkvloer wil je ook voldoende rust, ontspanning maar ook veiligheid en open communicatie creëren. Dat draagt dan weer bij aan onder andere verbinding tussen mensen.

Meer weten hierover? Ik ga graag met je in gesprek, dus bel gerust voor een kennismakingsgesprek!

Andere blogberichten

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Bij het woord hartbewustzijn heeft niet iedereen meteen een helder beeld, dus ik kan me voorstellen dat het dan ook niet duidelijk is wat hartbewustzijn binnen een bedrijf inhoudt. En waarom je dat nodig zou hebben. Laat ik beginnen met hoofdbewustzijn. Daar heb je...

Lees meer
Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Steeds meer bedrijven investeren met tijd, geld en aandacht in duurzame inzetbaarheid. Dat moet ook wel aangezien zowel de arbeidsmarkt als organisaties continu in beweging zijn als gevolg van flexibilisering, globalisering, technologische ontwikkelingen. We moeten...

Lees meer