Van stress naar chronische stress. Dat wil je voorkomen

door | mrt 6, 2024 | Uncategorized | 0 Reacties

Een paar dagen geleden was het weer in het nieuws, terwijl het allang geen nieuws meer is: steeds meer mensen ervaren flinke stress door hun werk en het verzuim als gevolg daarvan liegt er (al jaren) niet om. Nu is er ook nog krapte op de arbeidsmarkt, dus de werkdruk voor het bestaand personeel neemt alleen maar toe (bron: nationalezorggids.nl). De bekende vicieuze cirkel. Die men niet aan wilde zien komen, want laten we eerlijk zijn: dit zat er al heel lang aan te komen.

Stress op stress op stress op stress…

Nog steeds schakelen te veel werkgevers te laat ondersteuning in voor hun medewerkers. Er wordt verwezen naar een coach of psycholoog terwijl het allang code rood is. Mensen raken niet zomaar overspannen of burn-out. Dan is er al heel wat gebeurd en heb je heel wat rode vlaggen gemist (zowel de werknemer als de werkgever). Dan heb je de stress laten doorslaan naar chronische stress, want dat is het probleem.

Zoals ik al eerder heb geschreven (zie ook mijn bijdragen op Linkedin), stress op zich is niet het probleem. Stress hebben we, tot op zekere hoogte, nodig. Het wordt een probleem wanneer er sprake is van stress op stress op stress en er onvoldoende tijd is om te herstellen van al die stress. En van chronische stress kun je goed ziek worden, op alle niveaus. En wat te denken van de kosten, want ook financieel is verzuim ingrijpend. Het kost een organisatie gemiddeld €250 tot €300 per dag per persoon.

Wees het daarom voor. Wacht niet tot mensen stijf staan van de stress of al overspannen zijn, bied preventieve ondersteuning. En kijk tegelijkertijd ook kritisch naar wat er binnen de organisatie aanwezig is aan stressoren die zorgen voor een negatieve balans in draagkracht en draaglast. Want het komt ergens vandaan en het is en/en. Het ligt niet alleen bij de medewerker, maar ook bij de organisatie. En als er niets verandert m.b.t. wat zoveel stress geeft (en dat is niet alleen maar een hoge werkdruk), is het water naar de zee dragen.

Preventie

In mijn individuele trajecten (en ook in mijn trainingen) besteed ik aandacht aan hoe je met je energie omgaat en met stress, hoe je stress op de juiste manier verwerkt. Ik kijk naar de verbinding tussen lichaam en geest, naar het totaalplaatje. Wanneer mensen uitvallen door chronische stress, is er al heel wat gebeurd. Ze hebben het al heel lang vol gehouden en er is een heel traject aan vooraf gegaan. Dat zie ik vaak en daar besteed ik dus ook aandacht aan. Dan ben ik echter al meer curatief bezig, beter is het om professionals preventief ondersteuning te bieden en zo uitval als gevolg van chronische stress te voorkomen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Meer weten hierover? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere blogberichten

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Bij het woord hartbewustzijn heeft niet iedereen meteen een helder beeld, dus ik kan me voorstellen dat het dan ook niet duidelijk is wat hartbewustzijn binnen een bedrijf inhoudt. En waarom je dat nodig zou hebben. Laat ik beginnen met hoofdbewustzijn. Daar heb je...

Lees meer
Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Steeds meer bedrijven investeren met tijd, geld en aandacht in duurzame inzetbaarheid. Dat moet ook wel aangezien zowel de arbeidsmarkt als organisaties continu in beweging zijn als gevolg van flexibilisering, globalisering, technologische ontwikkelingen. We moeten...

Lees meer