Lichaamsgerichte coaching, wat moet ik me daarbij voorstellen?

door | apr 29, 2024 | Blog | 0 Reacties

Deze vraag krijg ik regelmatig wanneer ik vertel dat ik werk als lichaamsgericht coach en trainer. Niet iedereen heeft hier direct een helder beeld bij, zo merk ik ook uit sommige reacties. Zo krijg ik reacties als: ‘’jij doet iets met yoga hè?’’ of ‘’ga je dan sporten met je cliënten?’’ Daarom probeer ik hierbij zo helder mogelijk uit te leggen wat lichaamsgerichte coaching precies is.

Lichaamsgerichte coaching is een manier van coaching waarbij gebruik wordt gemaakt van de wijsheid van het lichaam. Het is dus geen coaching waarbij er enkel wordt gepraat tijdens sessies, het lichaam en wat het te vertellen heeft, staat centraal. Je lichaam heeft je namelijk heel veel te vertellen. Ga maar eens voor een grote spiegel staan. Hoe sta je erbij? Rechtop of wat voorover gebogen? Voelt je lichaam strak of juist soepel? Hoe kijk je uit je ogen? Sta je stevig of wat wankel? Neem je veel ruimte in of juist niet? Hoe ziet je gezicht eruit, hoe voelen je kaken?

Bij lichaamsgerichte coaching is er veel aandacht voor het voelen. Je lijf geeft continu signalen, sommigen zijn makkelijk te herkennen, zoals honger, andere signalen worden niet zo makkelijk opgemerkt. Of wel, maar ze worden genegeerd. Zoals vermoeidheid bijvoorbeeld; je gaat toch nog even door achter je pc want het werk moet af terwijl je bijna omvalt van vermoeidheid.

In onze snelle, hectische, prestatiegerichte maatschappij is er veel aandacht voor denken en doen, en veel minder voor voelen en zijn. Dat maakt dat veel mensen veel aan het rennen en vliegen zijn, te weinig stilstaan en tijd nemen voor zichzelf en voornamelijk vanuit hun hoofd leven. Ze bewonen niet hun gehele lijf en het is toch echt via ons hele lijf dat we de wereld ervaren. Enkel vanuit het hoofd leven, is beperkt en ongezond en leidt op den duur tot allerlei klachten en problemen. Denk bijvoorbeeld aan burn-out, vastlopen in het denken, blijven piekeren en niet verder komen, niet weten wat je wilt, voorbij gaan aan je behoeften, je emoties niet kunnen uiten, problemen in het contact met anderen.

We zijn het wat verleerd om te voelen en te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Lichaamsgerichte coaching helpt om die verbinding met het lichaam te herstellen of te verbeteren. Het is ook een holistische benadering waarbij ervan uit wordt gegaan dat alles verbonden is. Lichaam en geest kan je niet los zien van elkaar. Zo kijk ik naar het fysieke, emotionele, mentale, energetische en het spirituele aspect en hoe deze elkaar beïnvloeden. Zo doe je niet aan symptoombestrijding maar ga je naar de bron en  heb je aandacht voor het totaalbeeld.

Waarom is het belangrijk om in contact te zijn met je lijf en je gevoel?

Je lichaam is een belangrijk en geweldig kompas om richting te geven aan je leven. Als je goed in contact staat met je lijf, kan je voelen wat je nodig hebt, wat belangrijk voor je is, waar je energie van krijgt en waarvan niet. Je kent en herkent je grenzen, je kan je energie goed voelen en reguleren, ratio en gevoel zijn in balans. Wanneer je hoofd en lijf goed verbonden zijn, heb je meer energie tot je beschikking omdat deze daadwerkelijk door je hele lijf stroomt. Je voelt je dus energieker en fitter. Je kan beter beslissingen nemen, bovendien is het bevorderlijk voor je stemming, je productiviteit en je creativiteit. Bovendien benut je niet enkel je cognitieve brein, maar al je breinen (ook je hart en buik brein). Het gaat om het complete plaatje: zijn, voelen, denken en doen en balans hierin.

Hoe ziet een sessie eruit?

Met mijn cliënten ga ik dus niet sporten of een yoga sessie doen, wel maak ik gebruik van bepaalde yoga technieken/oefeningen en beweging is zeker van belang (maar we gaan echt niet samen rennen). En uiteraard voer ik gesprekken maar daarnaast bied ik cliënten lichaamsgerichte oefeningen aan waarbij ik gebruik maak van diverse methoden en technieken, zoals ademhalingstechnieken, meditatie oefeningen, maar ook theater/acteer oefeningen m.b.t. stem, beweging, houding.

Waarbij kan lichaamsgerichte coaching helpen?

Eigenlijk bij heel erg veel vraagstukken. De meeste mensen die bij mij komen ervaren veel stress en hebben stress gerelateerde klachten zoals vermoeidheid, moeite met focus en concentratie, slecht slapen, piekeren. Maar ook dit: moeite met grenzen aangeven, je ruimte innemen, algemeen vastlopen in werk en/of privé, niet weten wat je wilt, moeite met omgaan met tegenslagen en de emoties die hierbij komen kijken, überhaupt moeite hebben met voelen, een gebrek aan (zelf)vertrouwen, ‘’gedoe’’ ervaren in het contact met anderen, gebrek aan plezier en zingeving.

Lichaamsgerichte coaching is ook heel goed preventief in te zetten: door  goed of beter in contact te leren zijn met je lichaam kan je immers de signalen van je lijf  beter waarnemen en zo kan je problemen voorkomen.

Denk je dat lichaamsgerichte coaching iets voor jou of je medewerkers is? Herken je het bovenstaande, spreekt het je aan of wil je meer hierover weten? Neem dan vooral contact met me op voor een kennismaking.

Andere blogberichten

Wat doet (veel) stress op de werkvloer met een team?

Wat doet (veel) stress op de werkvloer met een team?

Stress op de werkvloer is vrijwel overal aanwezig. Op zich geen probleem, een beetje stress hebben we nodig. Maar wanneer medewerkers steeds weer stress op stress op stress ervaren, en er is onvoldoende hersteltijd, dan ontstaat chronische stress. En dat is wel een...

Lees meer
Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Bij het woord hartbewustzijn heeft niet iedereen meteen een helder beeld, dus ik kan me voorstellen dat het dan ook niet duidelijk is wat hartbewustzijn binnen een bedrijf inhoudt. En waarom je dat nodig zou hebben. Laat ik beginnen met hoofdbewustzijn. Daar heb je...

Lees meer