Durf te voelen. En wel om deze reden

door | feb 14, 2024 | Uncategorized | 0 Reacties

“Niet huilen!”
“Niet bang zijn!”
“Doe niet zo boos!”
“Stel je niet zo aan!”

Dit soort boodschappen hebben velen van ons vroeger gekregen van onze opvoeders. En niet met slechte intenties trouwens. Vaak wordt het gezegd vanuit onmacht en kunnen mensen dit zeggen met de beste bedoelingen, maar ligt er wel een eigen ongemak onder verscholen.

Het onbedoelde gevolg is echter dat je als kind hierdoor afleert je natuurlijke impulsen te volgen en leert je emoties in te houden. Je slikt je tranen in, doet stoer terwijl je angst voelt en onderdrukt je boosheid. Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het gezegde. En dat klopt ook in dit geval, want het gedrag wordt een patroon en het patroon van niet voelen zet zich voort wanneer we volwassen zijn en niemand zoiets nog tegen ons zegt. Het gaat vanzelf, we zijn het ons vaak niet bewust.

Uit contact

Maar effectief en gezond is het niet. Het werkt juist tegen ons, het staat ware verbinding met onszelf en anderen in de weg en heeft een negatief effect op onze gezondheid. Veel mensen hebben nooit geleerd hoe je je emoties op een gezonde, natuurlijke manier uit. Ik zelf ook niet, ik heb dat uiteindelijk ‘’the hard way’’ geleerd, met vallen en opstaan. Zoals velen.

Emoties hebben natuurlijk een functie en zijn in essentie energie en dat wil vrij kunnen stromen. Wanneer je gedurende langere tijd je emoties niet of nauwelijks uit, ontstaan energetische blokkades die zich uiteindelijk, wanneer je de signalen die je lijf geeft maar vaak en lang genoeg hebt genegeerd, zullen manifesteren op fysiek niveau. Dat kan zich uiten in allerlei pijn klachten en aandoeningen en ja, zelfs ziekte. Bovendien geeft het ook vaak gedoe in het contact met anderen. Denk aan irritaties, ineens uit je slof kunnen schieten van woede (omdat je dat járen hebt opgespaard), projectie van je eigen angsten of frustraties op anderen. Niets menselijks is ons vreemd. Dit gebeurt in privé relaties maar natuurlijk ook op de werkvloer. Want ook daar lopen veel mensen rond met onverwerkte emoties.

Ruimte voor de natuurlijke beweging

Zover hoeft het niet te komen, het is nooit te laat om alsnog aan de slag te gaan met je onverwerkte of onvolledig verwerkte emoties. Ook al gaat het om iets van jaren geleden. Dat heb ik in mijn praktijk al vaak mogen ervaren. Cliënten die soms decennialang hun emoties hadden vastgezet en die soms na één sessie al weer in contact waren met hun emoties.

Door (alsnog) aandacht te besteden aan die onverwerkte emoties, hef je de blokkade op en kan de energie weer vrij stromen. En dat voel je meteen, je zult je lichter en opgeruimder voelen. Het werkt door op alle niveaus: energetisch, fysiek, mentaal, emotioneel.

In mijn begeleiding combineer ik praktische coaching met lichaamswerk en energetisch werk wat goed werkt om de vastgezette energie weer te laten stromen. Dit is ook heel geschikt in het kader van burn-out preventie. Want daar spelen onverwerkte emoties of moeite met gevoelens toelaten, vaak een rol. Hier valt nog veel winst te behalen, want er is wat mij betreft überhaupt nog (te) weinig aandacht binnen organisaties voor omgaan met tegenslagen of impactvolle gebeurtenissen en wat dat met je doet. Tijd om dat te veranderen.

Neem gerust contact op om de mogelijkheden hiertoe te bespreken.

 

Andere blogberichten

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Wat heb je aan hartbewustzijn in je bedrijf?

Bij het woord hartbewustzijn heeft niet iedereen meteen een helder beeld, dus ik kan me voorstellen dat het dan ook niet duidelijk is wat hartbewustzijn binnen een bedrijf inhoudt. En waarom je dat nodig zou hebben. Laat ik beginnen met hoofdbewustzijn. Daar heb je...

Lees meer
Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Duurzame inzetbaarheid is meer dan enkel verzuimpreventie

Steeds meer bedrijven investeren met tijd, geld en aandacht in duurzame inzetbaarheid. Dat moet ook wel aangezien zowel de arbeidsmarkt als organisaties continu in beweging zijn als gevolg van flexibilisering, globalisering, technologische ontwikkelingen. We moeten...

Lees meer